Tips tegen overgangsklachten
De leefstijlkeuzes die we maken, dragen bij aan hoe effectief het lichaam zichzelf herstelt, geneest en weer in evenwicht brengt. Voeding, balans tussen werk en ontspanning, slaapkwaliteit en de juiste bewegingsvormen zijn de gezondheidsfactoren, die we over het algemeen zelf in de hand hebben. Maar ook minder controleerbare factoren zoals stress, trauma, onopgeloste of onuitgesproken emoties en omgevingsfactoren kunnen een grote rol spelen. De jaren voordat de overgang begint zijn van grote invloed op hoe je de overgang doorkomt. Zorg je de jaren voor de overgang niet goed voor jezelf en put je jezelf te veel uit of heb je veel stress, dan is de kans groot dat je meer overgangsklachten ervaart. Wie zichzelf voldoende rust heeft gegund en weinig stress heeft gehad, zal over het algemeen veel makkelijker de menopauze bereiken. Maar ook als je middenin de overgang zit kun je met onderstaande tips je overgangsklachten verlichten.
Wat kun je zelf doen?
De juiste voeding, beweging en rust zijn de belangrijkste factoren om overgangsklachten tegen te gaan.
Voeding voor lichaam en geest
Je voeding speelt een sleutelrol bij een soepel verloop van de overgang. Enkele fundamentele aanbevelingen zijn:
- Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, vooral die met een hoog natriumgehalte en bewerkte koolhydraten (zoals wit brood, koekjes, cornflakes e.d., frisdrank en witte pasta ). Deze voedingsmiddelen zorgen voor een opgeblazen gevoel, het vasthouden van vocht, gewichtstoename en toename van ontstekingen, die geen van allen helpen om je hormonen en stemming te reguleren.
- Vermijd gefrituurd eten.
- Vermijd suiker, met name de bewerkte geraffineerde witte suiker. Suiker zorgt voor ontstekingen, veroorzaakt hormoonontregeling en belast de bijnieren, wat allemaal negatieve gevolgen heeft voor overgangsklachten.
- Verminder alcohol en cafeïne tot niet meer dan 2 alcoholische drankjes per week en hooguit 1x cafeïne per dag (maar beide liever helemaal niet). Drink daarentegen veel water!
- Eet vooral warme en goed verteerbare maaltijden.
- Zorg ervoor dat het merendeel van je maaltijden bestaat uit eiwitten, gezonde vetten en groenten.
- Eet zo veel mogelijk vers en biologisch voedsel.
- Eet yin-opbouwende voedingsmiddelen, zoals tarwekiemen en tarwekiemolie, taugé, tofu, gierst, gerst, zwarte bonen, snijbonen, kidneybonen, zeewier, spirulina, zwart sesamzaad.
Voldoende bewegen, om soepel de overgang door te komen
Regelmatige lichaamsbeweging is altijd belangrijk maar zeker ook tijdens de overgang. Beweging zorgt voor:
- Minder stress.
- Reguleert de bijnierfunctie en brengt de cortisolspiegel in evenwicht (maar vermijd al te zware of langdurige inspanningen, omdat dit de bijnieren verder kan uitputten).
- Verbetert de slaap.
- Versterkt het cardiovasculaire systeem, spieren en botten.
- Vermindert opvliegers / nachtelijk zweten.
- Reguleert de bloedsuikerspiegel en helpt de gewichtstoename in evenwicht te houden.
Welke lichaamsbeweging kun je het beste doen tijdens de overgang?
Volgens de Chinese geneeskunde is het tijdens het menopauzale proces belangrijk om het ‘yin’-aspect van jezelf te eren, wat belangrijk is voor het in balans brengen van je reproductieve hormonen. Yin wordt vertegenwoordigd door traagheid, zachte ademhaling en tot jezelf keren. Het is dus goed om meer yin-achtige lichaamsbeweging in je dagelijkse ritme op te nemen. Denk hierbij aan wandelen, yoga, qi gong of tai chi. Daarnaast kun je eventueel ook meer actieve sporten ondernemen maar let erop dat je jezelf niet uitput, anders zullen de overgangsklachten juist toenemen. Ook overmatige training en ongepaste lichaamsbeweging zoals zwaar lichamelijk werk kunnen de klachten verergeren.
Een versnelling lager
Tot slot de belangrijkste tip van allemaal: doe wat je vreugde brengt en ga in een versnelling lager. Maak tijd vrij voor creatieve en sociale activiteiten. Je lichaam wilt zich afstemmen op haar natuurlijke processen. Het kan confronterend zijn om te beseffen dat je ouder wordt maar het bijhouden van de snel veranderende wereld om ons heen, gaat nou eenmaal niet meer zo makkelijk als toen je twintig was. Je hiertegen verzetten of dit negeren zorgt voor innerlijke chaos waardoor klachten verergeren. Accepteer dat je fysieke, mentale en emotionele energie meer naar binnen is gericht dan voorheen. Geef eraan toe dat je het wat rustiger aan mag doen. Dit geeft meer ruimte voor spirituele groei en het volgen van je intuïtie. Zorg daarom voor innerlijke rust en doe activiteiten die dit stimuleren:
- Breng tijd door in de natuur.
- Start iets creatiefs, waarin je je persoonlijke expressie kwijt kan.
- Onderhoud meer contant met andere mensen die dezelfde visie en dromen delen.
- Deel je wijsheid en levenservaring met de volgende generaties.
- Bekijk grappige films. Lach. Dans. Zing.
- Laat je regelmatig masseren of masseer zelf acupressuurpunten die je helpen de hormonen in balans te brengen. Zie hiervoor mijn video met instructies: https://youtu.be/ZSPD79QJTu4
- Omarm de leuke dingen van het leven en deel het met anderen!