Een geheugen als een zeef?
Ken je dat: je loopt in huis ergens naar toe om iets te doen of te pakken maar tegen de tijd dat je er bent, vraag je je af wat je ook al weer ging doen. Of je gaat naar de supermarkt om een paar boodschappen te halen maar als je geen boodschappenlijstje maakt, kom je thuis en blijk je toch weer wat vergeten te zijn.
Vroeger kon je alles prima onthouden maar je houdt jezelf voor dat het wel zal komen doordat je het druk hebt met je baan en/of gezin of dat het nu eenmaal bij het ouder worden hoort. Dit kunnen inderdaad redenen zijn maar misschien heb je daarnaast ook wel last van een van onderstaande klachten:
- duizeligheid
- moeite met concentreren
- moeite met inslapen
- doof of tintelend gevoel in de ledematen
- wazig zicht, droge ogen of ‘vlekjes’ voor de ogen
- nachtblindheid
- bleke, doffe gelaatskleur, bleke lippen
- menstruatiecyclus van 32 dagen of meer
- amenorroe
- weinig bloedverlies tijdens menstruatie
- hartkloppingen in rust
- depressief, postnatale depressie
- droge huid, haren en/of breekbare nagels
Bloedleegte
Wat hebben deze klachten met elkaar te maken vraag je jezelf nu af. Al deze klachten kunnen het gevolg zijn van bloedleegte. Bij bloedleegte is de kwaliteit van het bloed verminderd. Uit bloedonderzoek kan dan bijvoorbeeld blijken dat er een tekort is aan bepaalde mineralen maar het kan ook zijn dat er niets uit bloedonderzoek naar voren komt, terwijl je toch klachten hebt en je volgens de TCM bloedleegte hebt. Bloedleegte komt vaker bij vrouwen dan mannen voor omdat vrouwen maandelijks bloed verliezen tijdens de menstruatie. Veel bloedverlies, bijvoorbeeld na een bevalling of ongeval kan ook leiden tot bloedleegte.
Wat kun je zelf doen om de kwaliteit van je bloed en je klachten te verbeteren?
- Zorg voor voldoende ontspanning door bijvoorbeeld te mediteren, wandelen of qi gong oefeningen te doen.
- Ga op tijd naar bed en zorg voor voldoende slaap (minimaal 7 uur).
- Voor de fanatieke sporters: sport met mate en neem voldoende rust. Bovenmatig sporten is een aanslag op je lichaam (lees: stress voor je lichaam). Dit is de reden dat veel vrouwelijke atleten amenorroe ontwikkelen.
- Sport niet tijdens de menstruatie en doe rustig aan met sporten de eerste week na de menstruatie.
- Neem de tijd om te herstellen van een bevalling. In China is het voor vrouwen gebruikelijk om na de bevalling een maand bedrust te houden. Door tijd te nemen voor het herstel voorkom je postpartum klachten.
- Eet bloedvoedende producten zoals vlees (max. 100 gram per dag), zelfgemaakte bouillon van kip of schenkel, eieren, bieten, groene groenten, granen, zwarte bonen, brandnetel, duizendblad, spirulina. Vermijd koffie!
Recept Kippenbouillon
Erg goed voor het bloed is zelfgemaakte kippensoep. Na de menstruatie, na de bevalling of na een operatie is kippensoep het beste medicijn om weer aan te sterken.
Ingrediënten:
- 1 hele soepkip (kip met botten)
- 3 liter water
- verse, fijngesneden soepgroenten, bijvoorbeeld wortelen, prei
- verse of gedroogde kruiden, bijvoorbeeld salie, lavas, peterselie, laurier, snufje kurkuma
- 2 uien, elk in 4 stukken gesneden
Breng de kip, de kruiden en de uien in het water aan de kook. Zet daarna het vuur laag, houd de deksel op de pan en laat de bouillon minstens 3 uur, maar liever langer, trekken. Als je het vlees nog wilt eten kun je dit het beste na een uur uit de bouillon halen. De botten laat je in de pan en laat je nog een paar uur trekken. Voeg eventueel meer water toe indien nodig. Op het eind voeg je de groenten toe en laat deze ongeveer 15 minuten meekoken totdat de groenten gaar zijn. Tot slot kun je het vlees weer toevoegen.
Voor het beste effect eet je deze bouillon 3 a 4 dagen achter elkaar. Wist je dat kippenbouillon ook prima als ontbijt gegeten kan worden?