Acupunctuur is de bekendste behandelmethode binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen. Acupunctuur is duizenden jaren geleden ontwikkeld in China. Door eeuwenlange observatie en inzichten vanuit de natuurwetten, werd er een complex systeem van acupunctuurpunten en energiebanen ontdekt. Deze energiebanen (meridianen) vormen een netwerk door het lichaam en maken verbinding met de organen, zintuigen, spieren, zenuwen en andere weefsel. Door het stimuleren van een acupunctuurpunt kan een bepaald effect teweeg worden brachten.

Chinees gezien ontstaan ziekten en pijn door blokkades in het netwerk van energiebanen. Dat kan zowel door interne als externe factoren komen, zoals onder andere emoties, stress, een (plaatselijk) trauma, het klimaat, bacteriën en virussen. Door het inbrengen van dunne naalden in acupunctuurpunten worden deze blokkades opgeheven. Hierdoor kunnen de verstoringen in het lichaam herstellen en klachten verminderen of verdwijnen. 

Westerse verklaring

Aangezien de westerse wetenschap anders tegen ziekte aankijkt, wordt de werking van acupunctuur door de westerse wetenschap op een andere manier verklaard. Gezien vanuit de fysiologie en biochemie stimuleren de acupunctuurnaaldjes de zenuwuiteinden en bindweefsel. Dit zet allerlei mechanismen in gang, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen in de hersenen en het zenuwstelsel, vooral neurotransmitters zoals endorfinen en dinorfinen. Deze stoffen werken onder meer pijnstillend en ontstekingsremmend en ze dragen bij aan het herstel. Ook bevordert acupunctuur de bloeddoorstroming, waardoor voedingsstoffen en zuurstof de cellen beter bereiken, afvalstoffen worden afgevoerd en het lichaam zichzelf kan gaan herstellen.

Wat kan Acupunctuur voor mij betekenen?

Acupunctuur wordt effectief ingezet bij vele klachten. Langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden, zijn vaak wel te verhelpen of verminderen met behulp van acupunctuur. Voorafgaand aan de acupunctuurbehandeling vindt een intake plaats en wordt er voor de diagnose gebruik gemaakt van pols- en tongdiagnostiek. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke acupunctuurpunten geprikt gaan worden.

De behandeling kan aangevuld worden met Tuina therapie, moxa, cupping of guasha

Klik hier voor de tarieven.